Kontrola Jakości w Przemyśle Spożywczym

sobota, 30 maja 2015

System HACCP

HACCP 

Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli

(Hazard Analysis and Critical Control Point)

 

 W świetle prawa:

- Rozporządzenie nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.

- Rozporządzenie nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30.04.2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt

-  Rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady  z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

W myśl tego ostatniego wszyscy producenci artykułów spożywczych mają obowiązek wdrożenia systemu HACCP w swoich firmach. Wielkość i profil działalności nie ma znaczenia. Zasada ta obowiązuje od 1 stycznia 2006 r.


Unknown o 19:00 Brak komentarzy:
Udostępnij
‹
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Unknown
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.