HACCP
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli
(Hazard Analysis and Critical Control Point)
W świetle prawa:
- Rozporządzenie nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.- Rozporządzenie nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30.04.2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt
- Rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
W myśl tego ostatniego wszyscy producenci artykułów spożywczych mają obowiązek wdrożenia systemu HACCP w swoich firmach. Wielkość i profil działalności nie ma znaczenia. Zasada ta obowiązuje od 1 stycznia 2006 r.