Najlepszym rozwiązaniem jest współpraca z firmą zewnętrzną zajmującą się dezynfekcją, deratyzacją i dezynsekcją.
Dezynsekcja – tępienie szkodliwych owadów, ich jaj i larw, ze względów sanitarnych i gospodarczych. Dezynsekcję można wykonać przez zastosowanie środków fizycznych, mechanicznych, chemicznych i biologicznych.
Dezynfekcja (odkażanie) – postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Dezynfekcja dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.
Deratyzacja (odszczurzanie) – zwalczanie za pomocą środków chemicznych, fizycznych lub biologicznych wszelkich szkodliwych gryzoni, najczęściej szczurów i myszy. Przeważnie zatrutym pokarmem lub za pomocą pułapek, rzadziej innymi metodami.
www.wikipedia.pl
Z personelu należy wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontakty i kontrole firmy DDD.
Osoba ta powinna stworzyć (i przestrzegać) procedurę mówiącą m.in. o częstotliwości (stworzenie harmonogramu) i sposobie kontroli zakładu pod kątem występowania szkodników, a także oczekiwaniach względem firmy zewnętrznej.
Firma DDD
Od takiej firmy powinniśmy wymagać przede wszystkim oceny ryzyka występowania gryzoni oraz ich charakterystyki, naniesienia na plan zakładu umiejscowionych pułapek, a także po każdorazowej kontroli - raportu.Raport Kontroli DDD
Typowy raport powinien zawierać takie informacje jak:- data kontroli
- imię i nazwisko osoby kontrolującej oraz dane firmy
- rodzaj wizyty: zaplanowana, na żądanie, wprowadzenie lub sprawdzenie działań korygujących
- czy została stwierdzona obecność szkodników
- szczegółowy opis wykonanych działań
- użyte środki
- ocena ryzyka
- zalecenia pokontrolne
Dodatkowo cały personel powinien być zapoznany z obowiązującą procedura i uczulony na konieczność zachowania higieny pracy. Głownie jeżeli chodzi o korzystanie z okien i drzwi na terenie produkcji.
Metody kontroli szkodników w zakładach przetwórstwa żywności
Niechemiczne:
W
zakładach, w których jest produkowana lub magazynowa żywność, niezalecane jest
stosowanie chemikaliów do usuwania szkodników. Z przyczyn oczywistych – może
dojść do skażenia produktów.
- Pułapki
na kręgowce:
- Pułapki sprężynowe
- Gilotynki
- Pułapki żywołowne – zalecane ze
względów humanitarnych. Powinny podlegać kontroli minimum raz na dobę, by
uniknąć niepotrzebnego cierpienia zwierząt. Kontrolę codzienną mogą
przeprowadzać przeszkoleni pracownicy zakładu.
- Kolce, linki, systemy elektryczne,siatki
– uniemożliwiające ptakom siadanie na parapetach
- Pułapki
na owady:
- Lampy owadobójcze z rusztem
elektrycznym – porażone prądem owady spadają do specjalnie do tego
przeznaczonego pojemnika, umiejscowionego na dole pułapki
- Lampy owadobójcze z wkładem lepnym –
owady przyklejają się do wkładu
- Pułapki z płynnym atraktantem –
zwabione owady topią się w płynie
Chemiczne:
Stosowanie większości środków chemicznych (insektycydów i akarycydów) w przemyśle spożywczym jest stanowczo zabronione. Te najmniej szkodliwe, mogą być stosowane jedynie w ostateczności. Przed użyciem należy przeprowadzić szczegółową ocenę ryzyka oraz maksymalnie zadbać o bezpieczeństwo żywności.
- opryskiwanie
- opylanie
- fumigacja
- przynęty
pokarmowe, trutki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz