Dlatego nie trzeba nikogo przekonywać do tego jak ważna jest polityka alergenowa w zakładach przetwórstwa żywności.
Życie codzienne alergików jest wyjątkowo utrudnione. Jedyną opcją funkcjonowania osób z alergią pokarmową jest całkowite unikanie alergenów. Możliwe jest to dzięki dokładnej analizie etykiet znajdujących się na produktach spożywczych.
Z pomocą idą im przepisy regulujące sposób prezentacji składników użytych do produkcji.
W myśl Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności należy umieszczać informację o występowaniu alergenu w produkcie w sposób wyraźny, odmienny od pozostałych składników (np. stosując podkreślenie, pogrubienie, powiększenie lub inny kolor czcionki). Tak by na pierwszy rzut oka konsument widział zagrożenie. Nie należy również zapominać o umieszczeniu informacji o alergenach nieznajdujących się bezpośrednio na liście składników, ale występujących w zakładzie. Istnieje ryzyko zakażenia krzyżowego produktów. A spożycie nawet minimalnej ilości alergenu może być tragiczne w skutkach.
Rodzaje i klasyfikacja alergenów spożywczych
- zboża zawierające gluten- skorupiaki i produkty pochodne
- jaj i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
orzeszki arachidowe i produkty pochodne
soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy (migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia)
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowane do spożycia z instrukcjami wytwórców
- łubin i produkty pochodne
- mięczaki i produkty pochodne
Źródła alergenów w Przemyśle Spożywczym
- bezpośredni surowiec (np. mleko)- bezpośrednie zakażenie surowca lub produktu przez personel - nieodpowiednia higiena, wniesienie alergenu np. na dłoniach po spożyciu śniadania
- surowiec z możliwym zakażeniem krzyżowym spowodowanym:
- transportem
- magazynowaniem
- niedokładnym umyciem pomieszczeń produkcyjnych, maszyn, sprzętów itp.
- brudną odzieżą
- nieodpowiednia higieną pracowników
Minimalizacja zagrożeń zanieczyszczenia krzyżowego alergenami
- wyznaczenie tras transportu wewnętrznego (jaką drogą mogą poruszać się produkty i surowce alergenne)- wyznaczenie miejsc przechowywania produktów i surowców alergennych (magazyn i produkcja)
- ustalenie dokładnych procedur użycia surowców
- wyznaczenie oddzielnego sprzętu do sprzątania produktów lub surowców alergennych (oznaczenie kolorami)
- dokładna higiena pracowników (ewentualny zakaz wnoszenia i spożywania posiłków zawierających alergeny)
- dokładne mycie i dezynfekcja maszyn, sprzętu pomocniczego, urządzeń i pomieszczeń
- pracownicy pracujący na linii z surowcem alergennym nie powinni przemieszczać się w pobliże linii produkcyjnych wolnych od alergenów
Procedury Polityki Alergennej
Nieuniknione jest jak zawsze wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za nadzór nad polityką alergenną firmy. Procedura powinna określać m.in.:- alergeny występujące w zakładzie
- sposób zabezpieczenia surowców alergennych
- postępowanie w przypadku zakażenia produktów teoretycznie wolnych od alergenów
- postępowanie w przypadku rozsypania/rozlania się produktów alergennych w magazynie lub na produkcji
- częstotliwość i sposób kontroli dłoni pracowników, taśm produkcyjnych, sprzętu pomocniczego na obecność alergenów
- ocenę ryzyka
- sposób kontroli surowców (specyfikacje)
- częstotliwość i zakres szkolenia pracowników z danej procedury - świadomość pracowników ma ogromne znaczenie, muszą zdawać sobie sprawę jakie konsekwencje może pociągnąć za sobą np. użycie nieodpowiedniego sprzętu pomocniczego (np. łopatki, która miała wcześniej styczność z alergenem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz