Wdrażając system HACCP musimy przede wszystkim dokładnie określić czego on będzie dotyczył (asortyment) i gdzie będzie wykorzystywany. Niezbędny jest rozdział zawierający opis firmy.
Jest to pewnego rodzaju formalność, która musi zostać umieszczona w Księdze. Nie mniej jednak nie możemy o niej zapominać.
Przyjmijmy, że to wizytówka naszej firmy. Pierwsza rzecz, którą widzą audytorzy.
Przykład:
Nazwa firmy:
Pixi-Dixi
Pixi-Dixi
Adres:
ul. Kisielewskiego 7
ul. Kisielewskiego 7
11-401
Wołowno
Asortyment produkcji:
- jogurty owocowe
- jogurty naturalne
- śmietany
- serki homogenizowane
- bita śmietana
- desery
- śmietanki do kawy
Dobowa zdolność produkcyjna
- jogurty owocowe: 25 ton
- śmietana: 30 ton
Zatrudnienie:
- produkcja –100 osób
- transport - 30 osób
- administracja - 25 osób
- dział głównego mechanika - 15 osób
- handel -20 osób
- laboratorium - 10 osób.
Rynki zbytu:
- hurtownie spożywcze
- supermarkety (Biedronka, Tesco, Real, Stokrotka,
Carrefour)
- sklepy sieciowe
- sklepy osiedlowe
Wdrożone systemy zarządzania jakością/bezpieczeństwem
żywności:
- Dobra praktyka Produkcyjna – GMP
- Dobra Praktyka
Higieniczna – GHP
- Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny - HACCP
- System Punktów Kontrolnych Zagwarantowania Jakości - QACP
- PN-EN ISO
9001:2008 Systemy zarządzania jakością
Nagrody i wyróżnienia:
- Perła Rynku 2008
- Produkt Roku 2009
- Laury Konsumenta 2010
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz