Szukaj na tym blogu

Ebooki

niedziela, 26 lipca 2015

Alergeny pokarmowe - zagrożenie w Przemyśle Spożywczym

Z roku na rok zwiększa się ilość osób cierpiących na alergię pokarmową. Szacuje się, że obecnie dotyczy ona 2% dorosłych oraz 8% dzieci. Spożycie alergenów przez osobę uczuloną może prowadzić do zmian skórnych, układu pokarmowego i oddechowego, obrzęków, astmy, wymiotów, biegunki i przede wszystkim do śmiertelnie niebezpiecznego wstrząsu anafilaktycznego.

Dlatego nie trzeba nikogo przekonywać do tego jak ważna jest polityka alergenowa w zakładach przetwórstwa żywności.
Życie codzienne alergików jest wyjątkowo utrudnione. Jedyną opcją funkcjonowania osób z alergią pokarmową jest całkowite unikanie alergenów. Możliwe jest to dzięki dokładnej analizie etykiet znajdujących się na produktach spożywczych.

Z pomocą idą im przepisy regulujące sposób prezentacji składników użytych do produkcji.
W myśl Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności należy umieszczać informację o występowaniu alergenu w produkcie w sposób wyraźny, odmienny od pozostałych składników (np. stosując podkreślenie, pogrubienie, powiększenie lub inny kolor czcionki). Tak by na pierwszy rzut oka konsument widział zagrożenie. Nie należy również zapominać o umieszczeniu informacji o alergenach nieznajdujących się bezpośrednio na liście składników, ale występujących w zakładzie. Istnieje ryzyko zakażenia krzyżowego produktów. A spożycie nawet minimalnej ilości alergenu może być tragiczne w skutkach.

Rodzaje i klasyfikacja alergenów spożywczych 

- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaj i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
orzeszki arachidowe i produkty pochodne
soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy (migdały, laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia)
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowane do spożycia z instrukcjami wytwórców
- łubin i produkty pochodne
- mięczaki i produkty pochodne


Źródła alergenów w Przemyśle Spożywczym

- bezpośredni surowiec (np. mleko)
- bezpośrednie zakażenie surowca lub produktu przez personel -  nieodpowiednia higiena, wniesienie alergenu np. na dłoniach po spożyciu śniadania
- surowiec z możliwym zakażeniem krzyżowym spowodowanym:
          - transportem
          - magazynowaniem
          - niedokładnym umyciem pomieszczeń produkcyjnych, maszyn, sprzętów itp.
          - brudną odzieżą
          - nieodpowiednia higieną pracowników
             

Minimalizacja zagrożeń zanieczyszczenia krzyżowego alergenami

- wyznaczenie tras transportu wewnętrznego (jaką drogą mogą poruszać się produkty i surowce alergenne)
- wyznaczenie miejsc przechowywania produktów i surowców alergennych (magazyn i produkcja)
- ustalenie dokładnych procedur użycia surowców
- wyznaczenie oddzielnego sprzętu do sprzątania produktów lub surowców alergennych (oznaczenie kolorami)
- dokładna higiena pracowników (ewentualny zakaz wnoszenia i spożywania posiłków zawierających alergeny)
- dokładne mycie i dezynfekcja maszyn, sprzętu pomocniczego, urządzeń i pomieszczeń
- pracownicy pracujący na linii z surowcem alergennym nie powinni przemieszczać się w pobliże linii produkcyjnych wolnych od alergenów

Procedury Polityki Alergennej

Nieuniknione jest jak zawsze wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za nadzór nad polityką alergenną firmy. Procedura powinna określać m.in.:
- alergeny występujące w zakładzie
- sposób zabezpieczenia surowców alergennych
- postępowanie w przypadku zakażenia produktów teoretycznie wolnych od alergenów
- postępowanie w przypadku rozsypania/rozlania się produktów alergennych w magazynie lub na produkcji
- częstotliwość i sposób kontroli dłoni pracowników, taśm produkcyjnych, sprzętu pomocniczego na obecność alergenów
- ocenę ryzyka
- sposób kontroli surowców (specyfikacje)
- częstotliwość i zakres szkolenia pracowników z danej procedury - świadomość pracowników ma ogromne znaczenie, muszą zdawać sobie sprawę jakie konsekwencje może pociągnąć za sobą np. użycie nieodpowiedniego sprzętu pomocniczego (np. łopatki, która miała wcześniej styczność z alergenem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz