Szukaj na tym blogu

Ebooki

niedziela, 23 sierpnia 2015

Audyt wewnętrzny w przemyśle spożywczym


Najlepszą i najskuteczniejszą metodą weryfikacji skuteczności stworzonych procedur są audyty wewnętrzne. Najlepiej, żeby przeprowadzane były przez odpowiednio przeszkolony personel. Jest wiele firm zewnętrznych oferujących szkolenia z tego zakresu. Audytorów w firmie powinno być kilku. Każdy z innego działu lub zajmujący się odrębnym obszarem produkcji.




Najważniejsza zasada: Nie audytujemy swojej pracy i biurka kolegi.

Głównym celem jest rzetelne i obiektywne zebranie informacji o funkcjonowaniu procedury. Przyjaźnie bądź antypatie nie powinny rzutować na wynik kontroli. W końcu zależy nam na prawidłowym funkcjonowaniu systemu HACCP,  a nie na np. pogrążeniu nielubianego współpracownika.

Zasady przeprowadzania audytów:

1. Ustalenie daty i godziny audytu pomiędzy zainteresowanymi stronami.
Niezapowiedziany audyt mógłby okazać się stratą czasu obu stron.





2. Przygotowanie.
Audytor powinien dokładnie zapoznać się z kontrolowaną procedurą, przygotować sobie pytania i zakres (produkcji) jakim jest zainteresowany.
Pozwoli to na przeprowadzenie szybkiego i sprawnego audytu. Nie należy zabierać innym zbyt wiele czasu - co mogłoby rzutować na codzienne obowiązki.

3. W trakcie audytu zadajemy przygotowane pytania, sprawdzamy czy procedura funkcjonuje właściwie - czy pracownicy, którzy są odpowiedzialni za dany zakres pracy znają treść i zasady procedury i się do nich stosują. Sprawdzić należy również wszelkie zapiski - czy są prawidłowo i regularnie prowadzone.

4. Wynik.
Jeżeli jest wszystko OK tworzymy raport - wg wcześniej ustalonego schematu.
W przypadku wykrycia nieprawidłowości - zalecamy działania korygujące.

5. Działania korygujące.
Przede wszystkim wyznaczamy osobę, która ma te działania wykonać. Ustalamy dokładnie co ma zostać zrobione i w jakim czasie.
Po upływie terminu należy wznowić audyt i ponownie przeprowadzić kontrole, skupiając się tym razem tylko na wyznaczonym obszarze. I na koniec oczywiście raport.

Warto pracować wg ustalonego wcześniej harmonogramu. Każda z procedur powinna być kontrolowana minimum raz na rok.

Audytowi podlega nie tylko produkcja, ale wszystkie działy i sektory funkcjonujące w zakładzie, włączając również najwyższe "szczeble".


Przykładowy harmonogram audytów:

 Wolicie audytować czy być audytowanymi? 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz