Osoby mające bezpośredni kontakt z produkowaną żywnością powinny posiadać aktualne Książeczki Zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych (powszechnie znanych jako "sanepidowskie") wraz ze wszystkimi wymaganymi badaniami oraz być szczegółowo przeszkolone z zakresu GMP/GHP. Dodatkowo ważna jest ich świadomość jaki wpływ mają na zdrowie Konsumentów.
Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Wymagania i zasady dotyczące higieny osobistej pracowników:
- Przed każdym wejściem na teren produkcji należy dokładnie umyć ręce i założyć czyste, jednorazowe rękawiczki (oraz każdorazowo po skorzystaniu z toalety, kichnięciu/kaszlnięciu, dotknięciu twarzy, dotknięciu zanieczyszczonego miejsca/sprzętu/urządzenia).W niektórych zakładach wymagane jest wzięcie prysznicu całego ciała przed rozpoczęciem pracy.
- Używanie jednorazowych maseczek ochronnych. Wymiana podobnie jak w przypadku rękawiczek.
- Przed rozpoczęciem pracy założyć jednorazowy czepek ochronny na głowę. Włosy powinni być całkowicie ukryte pod czepkiem. Uszy schowane. Czepek należy zmieniać po każdej wizycie w toalecie oraz miejscu poza terenem produkcji.
- Odzież ochronna (fartuchy) powinny być zmieniane codziennie, ewentualnie częściej jeżeli zajdzie taka potrzeba.
- Odzież ochronna musi być dokładnie wyprana i wyprasowana oraz kompletna (szczególna uwagę należy zwrócić na guziki/zatrzaski/rzepy oraz różnego rodzaju naderwania).
- Obuwie odpowiednie, zgodne z wymogami BHP. Czyste i kompletne.
- Dłonie czyste z krótko obciętymi i niepomalowanymi paznokciami.
- Biżuteria (pierścionki, łańcuszki, kolczyki, bransoletki, zegarki itp.) całkowicie zakazane.
- W trakcie pracy absolutny zakaz palenia tytoniu.
- Ewentualny makijaż - bardzo delikatny. Nie rzucający się w oczy.
- Pracownikom nie wolno wnosić na teren produkcji rzeczy osobostych (telefonów, kluczy itp).
- Osoby chore, przeziębione, z zatruciem pokarmowym powinni zostać bezzwłocznie odsunięte od pracy; ewentualnie przesunięte na stanowisko, na którym nie będą mieli kontaktu z żywnością.
Zasady te dotyczą również wszystkich pracowników spoza działu produkcji. Magazynierzy, mechanicy, handlowcy, goście itd. muszą pamiętać o koniecznym umyciu rąk oraz nałożeniu czepka i fartucha ochronnego.
W przypadku niedostosowania do panujących zasad higieny możemy mieć do czynienia przede wszystkim z zagrożeniami mikrobiologicznymi oraz fizycznymi (zanieczyszczenie ciałami obcymi).
Przykładowa Instrukcja Mycia i Dezynfekcji Rąk:
Instrukcje powinny być rozwieszone przy każdej umywalce w zakładzie. Znajdować się tam również powinny podajniki z płynem myjąco-dezynfekującym oraz z ręcznikami jednorazowymi.Zapraszam również do skorzystania z tematycznych publikacji - również darmowych E-booków.
[KLIKNIJ]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz