Szukaj na tym blogu

Ebooki

czwartek, 18 czerwca 2015

Kontroler Jakości - charakterystyka zawodu.

Zawód Kontrolera Jakości w Przemyśle Spożywczym, w zależności od zajmowanego stanowiska, wymaga sporej wszechstronności od pracownika.

Najważniejsze cechy jakie powinien spełniać dobry Specjalista:

(kolejność przypadkowa)

- Rzetelność, sumienność i dokładność - niezastąpione np. przy analizach chemicznych. Tu nie można pozwolić sobie na bylejakość. Wszystko musi być przeprowadzone zgodnie z przepisami. Odczynniki chemiczne i naważane próbki muszą być starannie odmierzone.



Wielozadaniowość - w codziennej pracy nie można skupić się tylko i wyłącznie na jednym zadaniu. Zawsze jest coś dodatkowego do zrobienia. Poza stałymi czynnościami, obok wynika wiele innych.

- Dobra organizacja pracy - podstawa żeby móc wszystko ogarnąć; codzienne kontrole i analizy, audyty, szkolenia, rozporządzenia, nadzór nad systemem HACCP, dopilnowanie harmonogramów itp.

- Dobry kontakt z innymi Pracownikami - z szefostwem to wiadomo, ale dobrze należy dogadywać się również z podwładnymi (pracownikami produkcyjnymi, magazynowymi). Przede wszystkim ułatwi to nam pracę poprzez szybszy i sprawniejszy dostęp do wielu informacji związanych z produkcją (dla sympatycznego Kontrolera łatwiej przyznać się nawet do błędu).

- Umiejętność przeprowadzania szkoleń - zarówno tych zaplanowanych, do których możemy się przygotować jak i codziennych, gdzie należy tłumaczyć Pracownikom jak powinni postępować w zaistniałych sytuacjach.

- Wysoka wrażliwość sensoryczna - stałym punktem programu jest ocena organoleptyczna produktów i surowców. Osoby o nierozwiniętych kubkach smakowych mogą mieć problem z "wyłapaniem" odpowiedniego smaku. Mile widziane osoby niepalące.

- Chęć zdobywania wiedzy - trzeba być na bieżąco z rozporządzeniami i wymogami jakościowymi, śledzić wprowadzane przez Państwo zmiany.

- Znajomość technologi produkcji - bez podstaw jak funkcjonuje produkcja i jak powstaje dany produkt, nie da się kontrolować jego jakości.

- Łatwość nawiązywania kontaktów - kontroler jakości nierzadko musi konfrontować się z osobami zgłaszającymi reklamacje. Podstawą jest kulturalne i jak najszybsze rozwiązanie sprawy.

- Umiejętność prowadzenia dokumentacji.

- Spostrzegawczość.

- Wymagane wykształcenie wyższe.



  Przykładowy zakres obowiązków Kontrolera Jakości w Przemyśle Spożywczym:

 

- Codzienne obchody po Produkcji
- Kontrola sensoryczna, organoleptyczna i fizyczna wyrobów i surowców
- Kontrola Krytycznych Punktów Kontroli
- Kontrola pracowników - ubiór, higiena itp
- Tworzenie, prowadzenie i monitorowanie systemu HACCP i dokumentacji
- Tworzenie Specyfikacji wyrobów
- Kontrola Prób Przechowalniczych
- Kontrola mikrobiologiczna
- Przeprowadzanie szkoleń
- Przeprowadzanie Audytów
- Tworzenie receptur
- Wykonywanie Prób Technologicznych
- Kontakt i współpraca z innymi działami
- itp.


Zakres obowiązków może być bardzo zróżnicowany w zależności od zajmowanego stanowiska, od ilości osób pracujących w dziale i od struktury przedsiębiorstwa.
Niemniej jednak zawód Kontrolera Jakości jest bardzo ciekawy. W pracy tej nie ma czasu na nudę i rutynę. Jest to zawód dla osób, które lubią jak coś się dzieję. Osoby chcące tylko siedzieć za biurkiem, muszą pomyśleć o zmianie kierunku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz