Księga HACCP jest dokumentem formalnym, więc powinna być tworzona wg odpowiednich zasad.
Musi posiadać stronę tytułową oraz nagłówki i stopki z takimi informacjami jak:
- nazwa firmy
- adres firmy
- nazwa zbioru
- nazwa dokumentu
- numer strony/ilość stron dokumentu
- nr wersji
- data ostatniej aktualizacji
- imiona i nazwiska osób tworzących i nadzorujących dokument wraz z ręcznymi podpisami
Sam wygląd ramki jest dowolny. Każdy może stworzyć swój unikalny. Przykładowy przedstawiam poniżej:
Dokumentacja powinna być:
- przejrzysta
- w miarę możliwości pisana językiem łatwym do zrozumienia dla pracowników na każdym szczeblu (jeżeli np. jakiś proces bądź maszyna posiadają funkcjonującą w zakładzie nazwę potoczną, powinna ona być ujęta w dokumencie)
- kompletna
- rzetelna i prawdziwa - nie tworzymy fikcji; księga ma opisywać faktyczny wygląd i faktyczne zachowania
Przykładacie dużą uwagę do samego wyglądu dokumentu? Kto z Was jest perfekcjonistą?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz